Ціни на дідухи та м’ясо на ринку: тернополяни готуються до свят

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Суспільне Тернопіль

Тернополяни готуються до свят, закуповують продукти на ринку. Свинину для запікання там продають по 140 — 170 гривень за кілограм. Телятину — по 250 — 350 гривень за кілограм. Продають також традиційні різдвяні обереги — дідухи.

"На Святвечір немає зараз настрою святкового, але кутю і декілька страв для сім’ї я приготую. Може буде якийсь пісний салатик, картоплі спечу, рибка буде. Цього року витрачу мінімум грошей", каже покупчиня Валентина Іванчук.

Валентина Іванчук. Суспільне Тернопіль

"Як зазвичай, я проготую 12 страв. Будуть кутя, узвар, пончики, риба, пісні голубці Чекаємо дітей, стіл накриємо за всіма звичаями: скатертина, сіно, часник", – розповіла покупчиня Галина Процюк.

Галина Процюк. Суспільне Тернопіль

"Я цього року святкую уже 24 грудня, як і весь світ. Живу сам. Не планую нічого екстравагантного, просто кілька страв буде пісних та й все. Попереднього року треба було економити і цього року економлю. Я на пенсії — спробуй тут", — каже покупець Ярослав Кіт.

Ярослав Кіт. Суспільне Тернопіль

На гуртовні ціни на свинину від 140 до 170 гривень за кілограм.

На ринку люди купують до свят м’ясні вироби. Суспільне Тернопіль

Ціни на телятину – від 250 до 350 гривень за кілограм.

На ринку люди купують до свят м’ясні вироби. Суспільне Тернопіль

"Продаємо ми ковбаску, шинку, бочок, шия є. Печена є ковбаска домашня з п’єцу. Вуджена є на вишні. Є рублена, є мелена. Шия теж є печена, є копчена. Є хлібець. Бочок 220. А це 290, так. Зайчик по 160", — розповіла продавчичня Оксана Вальчишин.

Оксана каже, ціни у неї ті самі, що й минулого року, але попит на м’ясні вироби знизився.

Оксана Вальчишин. Суспільне Тернопіль

До свят люди купують не лише продукти. На ринку продають різдвяні обереги. П’ятдисятисантиметровий дідух можна знайти за ціною від 70 до 150, а меншого розміру – до 50 гривень. Наталія Мазурук обереги виготовляє сама.

"Дідух зроблений з вівса. Все сіємо собі на городі. Маємо овес, льон, пшеницю, жито. Все береться в пучечки і зв’язуємо. Дідух на свята ставлять на стіл, потім за стіл сідає вся сім’я. Ставлять 12 страв. Крім дідуха на стіл ставлять свічку, щоби в хаті був оберіг", — каже Наталія Мазурук.

Наталія Мазурук. Суспільне Тернопіль

Жінка розповіла, що цього року ціни на різдвяні дідухи знизилися вдвічі.

"Дідух продаю на ніжках цього року я продаю за 100 гривень, в минулі роки можна було хоча б за 200 продати. Був більший попит".

Дідухи на тернопільському ринку. Суспільне Тернопіль

Нагадаємо, цього року Українська греко-католицька церква і Православна церква України перейшли на новоюліанський календар. За ним Святвечір святкують 24, а Різдво – 25 грудня.

Новини України