У Володимирському районі 10-річна дитина потрапила до медичного закладу після споживання дикорослих підсушених грибів.
Про це повідомили на сторінці Волинського обласного ЦКПХ.
Хлопчик отримав курс лікування. Минулого тижня його виписали додому.
«Гриби – досить «важка» їжа. Вони містять велику кількість азотистих речовин, жири, вуглеводи, деякі вітаміни, мінерали, а також клітковину хітин, що майже не перетравлюється. Тому не можна зловживати грибами. Вагітним, жінкам, які годують грудьми, людям старшого віку їх їсти не рекомендується, а дітям до 12 років – взагалі не треба споживати», – зазначають у дописі.
Як правильно збирати гриби
- передусім, ви маєте бути впевнені, що знайдений гриб – їстівний. За найменшого сумніву – не кладіть його в кошик;
- не беріть старі, перезрілі й дуже молоді, бо їх легко сплутати з отруйними;
- надавайте перевагу трубчастим (у них під шапкою наче губка), а не пластинчастим грибам;
- не збирайте ті, що ростуть біля доріг, смітників, промислових підприємств тощо. Такі гриби можуть накопичувати шкідливі речовини;
- за посушливої погоди гриби втрачають воду і накопичують токсини, тому не збирайте їх;
- не куштуйте сирі гриби; вживайте тільки після належної термічної обробки;
- не купуйте дикорослі гриби з рук, на стихійних ринках;
Симптоми отруєння грибами
Вони можуть проявитися як через 30 хвилин, або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.
Блювання та діарея – найпоширеніші ознаки отруєння. Крім того, бувають різкий біль у животі, головний біль, підвищення температури тіла, галюцинації, холодні руки та ноги (через відтік крові від кінцівок), судоми, задуха, марення, зниження частоти пульсу, запаморочення.
При отруєнні грибами, потрібно викликати швидку допомогу, а також промити шлунок чистою водою.