Фото: Коротко про
Прогнози про те, що до кінця року вартість хліба в Україні може злетіти майже на чверть, експерти озвучують не перший місяць. Яка причина такого стрибка, як зросли ціни на хліб за останній рік і чого нам чекати до кінця 2025-го? Відповіді на ці та інші питання – у матеріалі Коротко про.
Плюс 18% – і це не межа
Реальність така, що звичайнісінький хліб може цілком вийти зі списку доступних продуктів. У той час як реальні доходи українців під час повномасштабної війни планомірно скорочуються, ціни на продукти, зокрема і на хліб, продовжують зростати.
За даними Держстату, лише за останній рік (серпень до серпня) ціни на хліб зросли на 17,7%. На тлі такої статистики новини про подорожчання хлібобулочних виробів, звичайно, не радують, але, кажуть експерти, воно неминуче.
– До кінця року хліб масових сортів подорожчає на 5-7%, – зазначив у коментарі Коротко про виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.
А на думку експерта Світового банку Оксани Руженкової, хліб до кінця року однозначно подорожчає на 15-20% залежно від сорту.
Основними факторами підвищення цін, на думку заступника голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАС) Дениса Марчука, є енергоносії, логістика, зарплати, інфляція.
Експерт нагадав, що зерно, яке вирощується аграріями, – це лише сировина. І воно проходить багато виробничих циклів перед тим, як стане готовим хлібом.
«Інфляція у продовольчій групі становить 22%. Витрати на електроенергію, логістику та паливо для бізнесу постійно зростають, як і необхідність підвищення заробітних плат. Також слід враховувати курс долара та євро, оскільки обладнання для заводів переважно імпортне, – цитують ЗМІ заступника голови ВАС. – Усі ці фактори формують відпускні ціни на хлібопекарських підприємствах значно більші, ніж вартість зерна. Тому говорити, що хліб дорожчає через урожай, неправильно, основна причина полягає у зростанні затрат бізнесу».
Пшениці достатньо, жито – у дефіциті
За словами Марчука, у собівартості хліба ціна зернових становить не більше 20-25%, а Україна цього року має практично такий самий урожай, як і минулого. Для порівняння експерт наводить цифри: торік було зібрано близько 22 млн тонн пшениці, а зараз – понад 21,8 млн тонн. Оскільки для внутрішніх потреб вистачає 6–7 млн тонн, дефіциту немає, дійшов висновку експерт.
Водночас Оксана Руженкова уточнює: якщо з пшеницею проблем немає, то про жито цього сказати не можна.
– В Україні зараз величезний дефіцит жита, пов’язаний з тим, що нашим аграріям набагато вигідніше вирощувати пшеницю, – пояснила експерт у коментарі Коротко про. – У нас взагалі на державному рівні відсутній протекціонізм при вирощуванні зернових культур. З прикладів можна згадати хіба що підтримку гречки після симптоматичних «гречаних криз». Більше того: в той час як експорт сої та ріпаку обмежений нещодавно запровадженим експортним митом, обмежити експорт жита Кабмін не здогадався. У результаті навіть за умов дефіциту Україна примудрялися експортувати жито минулого року, і цьогоріч також жодних перешкод для експорту немає.
До повномасштабного вторгнення Україна кілька років купувала білоруське жито та житнє борошно, продовжує Оксана Руженкова. Нині, зі зрозумілих причин, постачання з Білорусі відпали, і наші основні постачальники – країни Балтії та Польща. Але вони не розраховували на такі апетити українського споживача, тож покрити всі потреби нашого ринку цим імпортом буде дуже складно.
Ціни зростуть, але є надія
Все це призвело до того, каже Руженкова, що український хліб, який завжди належав до переліку соціальних продуктів, тепер продається по 60 грн і вище. І це ще не межа, тож звичний буханець «Українського» цілком може перейти в розряд делікатесів. Споживачі все частіше купують хліб по акції: багато хто спеціально приходить до магазину о 9-й вечора, щоб потрапити на знижені ціни.
Але, додала Оксана Руженкова, є й обнадійливі новини.
– Мінагрополітики опублікувало прогноз щодо посіву озимих, і вже видно, що площі під озимим житом будуть розширені, – зазначила експерт СБ у розмові з Коротко про. – Тобто наступного літа у нас вже з’явиться своє житнє борошно, а доти житимемо на імпортному. Крім того, ціна на внутрішньому ринку зросла, і не виключено, що фермери не зв’язуватимуться з експортом і продадуть жито за сприятливою для себе ціною українським мукомолам. Але все це не скасовує прогнозів щодо того, що ціни на хліб до кінця року зростуть не менше ніж на 15%.