За інформацією: Суспільне Полтава.
Пшениця, заправлена медом та маком. За таким рецептом готує кутю на Святвечір етнографиня із Полтави Тамара Яценко. Його вона перейняла від своїх бабусі та мами. Ця страва — основна на столі у Святвечір. Та крім неї за традиціями готує господиня ще 11 пісних страв.
Про це напередодні Різдва жінка розповіла Суспільному.
"Я сама народилася на Пирятинщині. І для нас це було досить-таки значиме свято, тому що підготовка починалася з самого рання", — згадала етнографиня Тамара Яценко.
Етнографиня Тамара Яценко із Полтави згадує, як у дитинстві готувались до Святвечора. Це було свято для всієї родини.

Етнографиня із Полтави Тамара Яценко. Суспільне Полтава
"Я пам'ятаю ще ті часи, коли були живі мої бабусі і ми ходили до них в гості. Нас батьки відправляли саме перед Різдвом. І треба було затерти мак. Це дуже важка справа насправді. Мак потрібно було затирати до того моменту, поки не з'являлося молочко біле".
Нині готуватися до Святої вечері Тамара Яценко починає від ранку. Обов’язково одягає старовинну сорочку своєї мами, яку вона вишила на весілля.

Головна страва у Святвечір — кутя. Суспільне Полтава
"Коли я одягаю цю сорочку, у мене відчуття, що за мною одразу з’являється мій рід. І це не просто слова, бо я це відчуваю. Я росла у Радянському Союзі, коли були заборони на оці всі свята , але я дуже вдячна бабусі, своїм батькам, що не дивлячись на те, які посади вони не займали, але вони у нас в родині оце дотримувались. Різдво і Великдень — це були найбільші свята".
На святковому столі має бути 12 пісних страв. Та головна страва у Святвечір — кутя. Основний її інгредієнт — варена пшениця, розповідає Тамара Яценко.

Варена пшениця для куті. Суспільне Полтава "Пшениця — це зерно багатства, зерно добра і збіжжя. Але не просто це була пшениця — це була обдирна пшениця, яку обдирали на спеціальних жорнах. Її заливали окропом десь на кілька годин, щоб вона набухла. А потім вже варили з неї кашу".
Зварену пшеницю наймолодша у родині дитина ставила на покутті біля ікон та свічки. Там спеціально намощували сіно, яке вкривали вишитим рушником, пригадує жінка.
"Бралася кутя, брався узвар, і говорилися такі слова: «Пішла кутя на покуття, а узвар — на базар». Запалювалася свічка, тому що вже це до нас прийшов Святвечір".
Головну різдвяну страву Тамара Яценко і далі готує за рецептом бабусі та мами. Зварену пшеницю присмачує медом та маком.

Різдвяну страву Тамара Яценко готує за рецептом бабусі та мами. Суспільне Полтава "Раніше не було, ні родзинок в кутю не клалося, ні горіхів. Це були просто мед, мак і вода. Мак затирали, додавали меду".
За святковим столом родина збиралась, коли сходила перша зірка, пригадує Тамара Яценко.
"В родині, звісно, читалася молитва, зазвичай «Отче наш». І потім першим починав куштувати старший у родині — батько. Іще такий є звичай, що ставилася пуста тарілка із ложкою. Тому що не всі на той момент могли бути поряд з родиною. А якщо ми візьмемо теперішній час, коли в нас багато чоловіків на війні, то завжди ставиться тарілка як символ того, що завжди в родині чекають на повернення додому".
