Фото: pexels.com
Погані новини для кавоманів – через посуху в Бразилії та дощі у В’єтнамі урожай кави може бути геть поганим. Урожай у Бразилії скоротився на 10-11%, у В’єтнамі – на 10-20%. Тож і ціни можуть вже цього року зрости на 40%, тобто для споживачів це будуть десь 10%, а скоріше усі 20%. Здавалось би, порівняно з минулорічним здорожчанням арабіки на 125% – це дрібниці. Але ціна на каву в магазинах і кав’ярнях вже й так кусається, а буде ще зліша.
Приміром, якщо в супермаркеті сьогодні 100 г зернової кави в середньому коштують 80 грн, то невдовзі за них можуть просити 96 грн. Упаковка меленої кави вагою 250 г, яка зараз коштує 250 грн, після подорожчання буде коштувати 300 грн.
Про ситуацію на ринку кави Коротко про розповів власник і засновник компанії Gemini Олексій Тарнопольський.
На ціну впливає навіть не поганий врожай, а одна новина, що він буде поганим
– Олексію, в Україні до кінця року кава може подорожчати на 20%. Що відбувається? Що з урожаєм у Бразилії й чому саме навколо неї стільки шуму? Адже є ще Ефіопія, В’єтнам, Колумбія…
– Чому Бразилія? Річ у тім, що Бразилія – найбільший регіон у світі за врожайністю арабіки. Відповідно, вона найбільше впливає на котирування кави.
Олексій Тарнопольський. Фото: Особистий архів
Кава – це біржовий товар. До речі, другий після нафти за обсягами торгів. Останнім часом кава привертає увагу багатьох інвесторів і біржових спекулянтів. Тому будь-яка негативна новина, наприклад про заморозки, коли частина дерев гине через аномальні холоди (що все частіше трапляється через зміни клімату), одразу впливає на ринок.
Південна півкуля вразлива до морозів: холод вбиває дерева і врожай – це напряму відображається на обсягах кави. Часто має значення не сама нестача врожаю, а вже навіть звістка про те, що його буде менше наступного року. Це одразу штовхає котирування кави вгору.
Далі фермери, трейдери та великі компанії починають підлаштовуватися під біржову ціну – вони продають і купують каву саме за біржовими котируваннями на момент угоди. Так загалом працює ринок.
Що сталося торік? Перший серйозний стрибок цін: восени котирування кави зросло майже вдвічі. Відповідно, виробники та обсмажувальники змушені були купувати каву удвічі дорожче.
Звісно, на ринку є інерція – старі контракти, запаси. Вона може тривати пів року і навіть рік. Але якщо падіння цін не відбувається, компанії змушені піднімати ціни для споживачів, адже закупівлі вже йдуть за новими ставками.
– Ймовірно, ціни зростатимуть лише на арабіку чи й на робусту також?
– Ціни зростатимуть пропорційно. Чому? Наприклад, коли торік арабіка подорожчала майже вдвічі, великі європейські виробники кави, які роблять каву зазвичай із суміші арабіки й робусти (робуста коштує вдвічі дешевше), щоб не надто піднімати ціни, компанії стали додавати в суміш більше робусти – це допомогло їм тимчасово втримати зростання цін, але вслід за цим на світовому ринку почала дорожчати й робуста.
– А чи є у зв’язку з аномаліями погоди тенденція до зникнення якихось моносортів?
– Моносорт – це кава з певного регіону або навіть конкретної плантації, зібрана в певний період часу. Це називається лот. Загалом, це тренд останніх років, так звана specialty кава.
Уся інша комерційна арабіка, наприклад із Бразилії, іде як великий “збірний” урожай без акценту на окремі плантації. А в specialty фіксується: ось ця конкретна плантація, цей урожай, зібраний в певний час, такий-то спосіб обробки. Від методу обробки залежить підсумкова якість і смак. Зазвичай більше уваги приділяють партіям із яскравими та незвичайними смаковими характеристиками.
Що стосується ризику для моносортів – вони не зникнуть. Навпаки, постійно з’являються нові селекціі кавових дерев, нові методи обробки, експерименти з ферментаціями. Індустрія specialty дуже стрімко розвивається, опікується стандартами та правилами Specialty Coffee Association (SCA).
– Чи відомо вам, наскільки прогнозується зростання цін на зерно і як може зрости ціна на каву в кавярнях?
– Зараз уже всі зрозуміли: підвищення цін відбулося, і ринок підлаштовується під нову ціну на зелену каву.
Гадаю, до кінця року цінники на полицях супермаркетів зростуть приблизно на 30-40%. У кав’ярнях подорожчання вже фактично сталося – там ціни зросли на 25-50%.
Щоб зекономити на каві, краще купувати її у виробника
– А реально зекономити на каві так, щоб і пити її, і було недорого? Чи це завжди буде щось несмачне?
– Кава – це все ж емоція, кожен обирає свою. Економити можна, але купувати зовсім дешеву каву не варто. Дешева кава – це завжди низька якість, а значить, і враження від неї буде неприємне.
Я би радив купувати каву напряму у виробника: торгова націнка роздрібних мереж зазвичай дуже висока. Найкраще, якщо у вас є кавовий експерт або консультант, який підкаже не лише якісний продукт, а й як його правильно приготувати, щоб розкрити смак. Це може бути і бариста в кав’ярні поруч із домом, і консультант в інтернет-магазині. Така покупка і буде економією: ви берете свіжий, хороший продукт за адекватні гроші.
Кілька слів про цифри. Найдешевший кілограм обсмаженої кави в пачці зараз коштує близько 400 гривень. Із нього можна приготувати приблизно 100 чашок – це 4 гривні за порцію, але смак буде дуже грубим і неякісним.
Вже більш-менш пристойна кава коштує 700 гривень – це 7 гривен за чашку. Хороша кава – 1000 гривень – буде коштувати 10 гривень за порцію. Різниця у 6 гривень дає колосальну різницю у смаку.
Тому моя порада бажаючим зекономити: пити не 10 чашок на день, а 2-3, але якісної кави. Це буде і смачно, і корисно.
– Чи є взагалі альтернатива каві? Можна пити щось інше й отримувати подібні відчуття?
– Тут усе дуже індивідуально. Кожен обирає напій, який приносить задоволення й емоцію, головне, щоб він не шкодив.
Зараз, до речі, багато досліджень підтверджують: кава – це не просто про бадьорість. Вона має антиоксидантні властивості, помірне вживання має позитивний вплив на серцево-судинну систему, прискорює метаболізм, позитивно впливає на когнітивні функції та тонус м’язів і організму загалом. Але, звісно, у всьому потрібна міра.
– Кажуть, що в Україні п’ють кави більше, ніж в інших країнах Європи. Це правда?
– У нас невеликі показники, порівняно з Європою, але вони зростають щороку. Можливо, статистика поки не зовсім точна: раніше було багато контрабандної кави, але, на щастя, цей потік зменшується.
Загалом культура споживання кави в Україні розвивається, і ми поступово підтягнемося до рівня Східної Європи. Але все одно поки сильно відстаємо.
Для прикладу: у Скандинавії – лідер зі споживання – на людину припадає у 3-4 рази більше кави, ніж у нас. У них ще й спосіб приготування відрізняється: вони роблять великі порціі і п’ють її повільно.
Цифри
Середньорічне споживання кави на душу населення в Україні, за різними джерелами, коливається від 1,5 до 4 кг кави. Це можуть бути різні види продукції: зернова, мелена та розчинна кава.
Динаміка зростання цін на арабіку за останні два роки. Вражає. Фото надано Олексієм Тарнопольським
Динаміка зростання:
У 2000 році рівень споживання кави становив лише 0,2 кг на людину на рік. До 2018 року цей показник зріс до 1,2 кг, а до 2020 року досяг 1,5 кг.
Обсяг імпорту кави в Україну за останні п’ять років збільшився на 63%, досягнувши у 2020 році 48,4 тис. тонн вартістю 166 млн доларів.
Коментар кардіолога
Кава і серце: користь чи шкода?
Лікар-кардіолог вищої категорії Андрій Сисецький:
– Розчинна кава – не корисний для серця продукт. Значно краща натуральна зернова кава, але й і з нею треба бути обережними.
Якщо випити чашку зранку, не натщесерце, а після сніданку, то вона навіть може мати легкий позитивний ефект. Однак категорично не варто пити каву натщесерце, перед сном і тим більше – 5-10 чашок протягом дня.
Оптимальний варіант – не надто обсмажена кава: біла або зелена. Але й звичайна зернова цілком допустима, якщо не зловживати.
Загалом боятися кави не слід. Вона стимулює роботу серця і бадьорить завдяки кофеїну, але все індивідуально. Головне – знати свою норму.
І ще один важливий момент, якщо ви вирішили зменшити споживання кави. Не варто відмовлятися від неї різко. Такий крок може спричинити “харчовий стрес” – додаткове навантаження на організм, яке негативно впливає, зокрема, на рівень холестерину. Краще зменшувати кількість напою поступово й без фанатизму.